Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

warmtepomp Gepubliceerd op: 13-10-2023

‘''Wat is de levensduur van een warmtepomp?’’ Deze vraag komt vaak naar voren wanneer men overweegt hun vertrouwde cv-ketel te vervangen door een milieuvriendelijk alternatief. En dat is begrijpelijk, aangezien een warmtepomp een aanzienlijke investering met zich meebrengt en men er lang van wil profiteren. Het goede nieuws is dat u veel van de factoren die deze levensduur beïnvloeden in eigen hand heeft. En het is niet zomaar een aankoop; het is een investering in de toekomst van onze planeet en uw portemonnee.

In dit artikel nemen we de verschillende aspecten die invloed hebben op de levensduur van een warmtepomp onder de loop. Bovendien delen we waardevolle tips om ervoor te zorgen dat uw warmtepomp zo lang mogelijk optimaal blijft presteren. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet decennialang genieten van de voordelen van deze groene technologie?

Dus het antwoord op de vraag…

Warmtepompen zijn kostbare apparaten, en de levensduur ervan is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, het gebruik en het onderhoud. Gemiddeld wordt aangenomen dat een warmtepomp 15 tot 20 jaar meegaat, maar met de juiste zorg en aandacht kan deze levensduur zelfs oplopen tot 35 jaar of meer.

De belangrijkste factoren

Zoals bij de meeste producten zit er bij warmtepompen ook verschil in de kwaliteit.  De goedkoopste apparaten zijn dan ook vaak de minst kwalitatieve apparaten, alhoewel deze regel niet altijd opgaat. Het is bij het doen van zo’n grote investering beter om het in een keer goed te doen en te investeren in een warmtepomp van goede kwaliteit, in plaats van een goedkope optie te kiezen die sneller defect raakt.

Het hart van de warmtepomp
Bij de aanschaf van een warmtepomp is het cruciaal om het belang van de compressor te begrijpen. De compressor is 'het hart van de warmtepomp', en in veel opzichten bepaalt het de levensduur van het hele systeem. De compressor is namelijk verantwoordelijk voor het omzetten van elektriciteit in mechanische energie om de warmtepomp te laten draaien. Het is in de compressor waar de warmte uit de koelvloeistof wordt geperst en vervolgens naar de warmtewisselaar wordt getransporteerd.

Bij het kiezen van een warmtepomp speelt het compressor type, niet-invertergestuurd of invertergestuurd, een belangrijke rol. De ideale warmtepomp hoeft niet veel te starten en stoppen. Want hoe minder start-stop cycli op elkaar volgen, hoe minder slijtage de warmtepomp oploopt. En hoe minder slijtage, hoe langer uw warmtepomp meegaat.

  • Niet-invertergestuurde compressor: Dit type compressor slijt sneller vanwege frequente start-stop cycli, wat de kans op storingen vergroot.
  • Invertergestuurde compressor: In tegenstelling tot niet-invertergestuurde compressoren werken invertergestuurde compressoren soepeler, met minder slijtage en doorgaans een langere levensduur.

Regelmatig onderhoud van de warmtepomp

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat uw warmtepomp in topconditie blijft is het regelmatig laten onderhouden van de warmtepomp. Onderhoud zorgt ervoor dat uw warmtepomp altijd op volle kracht werkt, wat resulteert in een efficiënte verwarming en koeling van uw huis. Een goed onderhouden warmtepomp behoudt zijn efficiëntie, wat resulteert in lagere energiekosten en een betere verwarmings- en koelprestatie.

  • Garantiebehoud: Voor veel warmtepompen is periodiek onderhoud een vereiste om de garantie geldig te houden. Het niet naleven van het onderhoudsschema kan leiden tot verlies van garantiedekking.

Hiervoor kunt u direct bij de aanschaf van de warmtepomp een service en onderhoudscontract nemen. Het voordeel van zo'n contract is dat de monteurs gespecialiseerd zijn in uw warmtepomp en regelmatig langskomen om deze te inspecteren en te onderhouden. Hierdoor kunnen eventuele problemen tijdig worden opgespoord en verholpen, waardoor de levensduur van de warmtepomp wordt verlengd.

 

Tips voor Optimaal Onderhoud:

Hoewel u zelf niet noodzakelijk onderhoud aan uw warmtepomp hoeft uit te voeren, kunt u er wel voor kiezen de filters regelmatig reinigen of vervangen, zoals aanbevolen door de fabrikant. Dit helpt bij het behouden van een goede luchtkwaliteit en een onbelemmerde luchtstroom. Voor gedetailleerder onderhoud en complexere taken is het raadzaam om een gekwalificeerde professional in te schakelen.