Zo duurzaam zijn zonnepanelen

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 21-02-2022

Zonnepanelen zijn bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in zonnepanelen om te kunnen profiteren van de directe energie van de zon. We kunnen onze toestellen opladen, koken met elektriciteit en lichten aansteken door zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zo creëren we echt licht met licht. Dat lijkt een stuk milieuvriendelijker dan het verbranden van steenkool om stroom op te wekken, maar is dat ook zo? Wij nemen het hele proces van de zonnepanelen onder de loop: van grondstoffen, tot productie, tot gebruik tot wat er uiteindelijk gebeurt met de gebruikte panelen.

.

Co2 uitstoot

Fossiele energie
Het grootste deel van onze energie in Nederland komt uit fossiele brandstoffen zoals aardolie, aardgas en kolen. Bij de verbranding van deze brandstoffen komt CO₂ vrij. Dit heeft grote invloed op vervuiling en klimaatverandering. Bovendien raken de bronnen voor het verkrijgen van deze brandstoffen uitgeput, waardoor invoer uit andere landen nodig is. Als gevolg hiervan heeft de export van deze grondstoffen een nadelige impact op het milieu. Het is dan ook begrijpelijk dat veel mensen en bedrijven zoeken naar manieren om verantwoord en veilig energie op te wekken. Zonnepanelen zijn hier een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor. Met een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp kunnen we zelfs compleet van gas af.

Zonne-energie
Zonne-energie is de meest milieuvriendelijke, schoonste en meest duurzame energiebron. Zonne-energie is circulair en raakt dus nooit op. Het opwekken van stroom met zonne-energie gaat zonder geluidsoverlast, afvalproductie of het vrijkomen van schadelijke stoffen zoals CO₂.

Zonnepanelen
Het feit dat er een middel ontdekt is om zonne-energie in elektriciteit om te zetten, is dus een belangrijke ontwikkeling die we moeten koesteren. Zo lang de zon regelmatig blijft schijnen doen de zonnepanelen hun werk.  Zonnepanelen daarentegen kunnen functioneren met indirect licht als de zon er niet direct op schijnt. Er gaat niets van de zonne-energie verloren omdat de zonnecellen in de zonnepanelen direct stroom opwekken. Zonnepanelen hebben ook minder onderhoud nodig, wat bijdraagt ​​aan de duurzaamheid. 

Naast dat we met duurzame energie een steentje kunnen bijdragen aan het milieu en aan het verbeteren van onze leefomgeving levert duurzame energie lagere kosten op uw energierekening. Zonnepanelen op het zuiden hebben een gemiddelde terugverdientijd van 6 tot 7 jaar. Als de panelen naar het oosten of het westen zijn gericht, zijn er een paar extra jaren. Alles wat u de komende jaren opwekt, kunt u aftrekken van uw energierekening.

CO₂ -uitstoot zonnepanelen
Tijdens de productie, het vervoeren en het plaatsen van zonnepanelen wordt wel CO₂ uitgestoten. In totaal wordt er gemiddeld zo'n 320 kg CO₂ geproduceerd. Wanneer zonnepanelen worden gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen, is de gemiddelde afname van de CO₂ -uitstoot ongeveer 120 kg per jaar. Dit betekent dat de terugverdientijd van CO₂ bij zonnepanelen tussen de 2,5 en 3 jaar ligt. Hierdoor leveren de zonnepanelen de komende 22 tot 27 jaar een positieve bijdrage aan de CO₂ -uitstoot. Uiteindelijk kan dit resulteren in een totale CO₂ reductie van 3.240 kg.

Bestandsdelen zonnepanelen

De grondstoffen voor zonnepanelen

Silicium
Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht omzetten in elektrische stroom. Silicium, dat wordt gewonnen uit zand, is de werkzame stof in kristallijne zonnepanelen. Dit is tevens ook een van de meest voorkomende grondstoffen op aarde. ‘Wafers’ zijn dunne platen zuiver silicium (0,18 mm) die de kern vormen van de elektrische stroom van de zonnecel.

Glas & Aluminium
Stroomdraden van aluminium of koper worden op de zonnecellen aangebracht om de stroom op te vangen die naar de centrale kabels van het paneel zal lopen. De zonnecellen worden beschermd met een kunststof laag of glasplaten (ook gemaakt van zand), en om het paneel heen zit een aluminium frame.

Koperdraden
De aansluitdoos, vaak bekend als een ‘junction box‘, is een locatie op elk paneel waar de elektrische draden zijn afgeschermd van de elementen. Koperdraadkabels worden gebruikt om de panelen met elkaar te verbinden. Toch moet de stroom die eruit komt via een omvormer worden omgezet. Omvormers garanderen dat bruikbare en veilige elektrische energie in huis of op het elektriciteitsnet wordt gezet.


Wat gebeurt er met gebruikte zonnepanelen?
Zonnepanelen op uw dak kunnen tot wel 40 jaar meegaan. De levensduur van zonnepanelen wordt bepaald door het vermogen om zo lang mogelijk een zo hoog mogelijke hoeveelheid zonne-energie te leveren. De meeste onderdelen in panelen zijn recyclebaar. Dit wordt bereikt door alle paneelonderdelen los te halen. De verschillende materialen in het paneel worden vervolgens gescheiden, waardoor tot 96% van het paneel kan worden hergebruikt.

Meer weten over wat er gebeurt met gebruikte zonnepanelen? Klik hier om ons artikel hierover te lezen op onze kennisbank.