Wat is de zonneladder?

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 3-03-2021
lightbox image

Wat is de zonneladder?

Door het hele land zetten gemeentes zich in om de doelstellingen van het Klimaatakkoord te behalen. Om ongecontroleerde groei van gemeentelijke duurzame initiatieven voor zonne-energie te voorkomen wordt er per gemeente een constructieve zonneladder samengesteld waarin aangegeven wordt in welke gewenste volgorde zonne-energie projecten toegepast dienen te worden. Hieronder volgt een voorbeeld van hoe zo’n zonneladder eruit kan zien.

 

1. Wanneer een gemeente de productie van duurzame energie wil verhogen door middel van zonnepanelen, dienen zij volgens de zonneladder eerst te kijken naar lege daken, onbenutte bebouwde locaties en infrastructurele werken, voor de plaatsing van die panelen.

  1. Daarna zijn gebieden langs infrastructurele werken, industriële plassen en pauzelandschappen aan de beurt.

  2. Mocht de plaatsing van zonnepanelen in deze gebieden niet genoeg opleveren dan kan de gemeente gaan kijken naar land langs de stads- of dorpsrand, midden efficiënte landbouwgrond, andere plassen, land rondom natuurgebieden en recreatiegebieden.

  3. Nog steeds niet genoeg opbrengst? Dan pas zou de gemeente naar productieve landbouwgrond moeten kijken om zonneweides op aan te leggen.

De eerste stap die gemeentes moeten overwegen is over het algemeen hetzelfde, dat is namelijk het plaatsen van zonnepanelen op lege daken.

Wilt u ook meehelpen om de klimaatdoelen te halen zonder te veel gevoelige locaties te belasten? Klik dan snel hier voor een gratis en vrijblijvende offerte voor zonnepanelen!