Kan ik zonnepanelen zelf schoonmaken?

Zonnepanelen SunPower Gepubliceerd op: 11-11-2020
lightbox image

Kan ik zonnepanelen zelf schoonmaken?

Wij raden het over het algemeen niet aan, maar mocht u nou merken dat uw panelen niet optimaal presteren en de oorzaak daarvan is een ophoping van bladeren, vogelpoep, stof of andere rommel, dan houdt u op deze manier uw zonnepanelen in topconditie!

Gelukkig zijn zonnepanelen behoorlijk onderhoudsvriendelijk. De elementen doen immers het meeste werk voor u. Regen en sneeuw spoelen veel van het opgebouwde vuil van de panelen af. Toch kan het geen kwaad om af en toe uw panelen te inspecteren. Dit hoeft niet lang te duren.

Meestal heeft een klein laagje stof of vuil geen grote impact op de energieproductie. Maar als zich over een langere periode vuil opstapelt, kan dat de energieproductie van uw PV-systeem tot 25% verminderen.

Professional
Als u merkt dat de energieproductie van uw panelen achteruitgaat en u ziet tijdens uw check-up dat er zich een laag vuil heeft verzameld op uw PV-systeem, dan wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen door de panelen schoon te maken. Over het algemeen is dat de eerste vijf jaar niet nodig omdat er een coating op de panelen zit die ze beschermen, mocht u het toch willen dan kunt u hier het beste een professional voor inschakelen. Op deze manier kunt u rustig achterover leunen en worden veelvoorkomende struikelblokken zoals krassen in de zonnepanelen en het ongeldig maken van de garantie voorkomen. Maar u kunt het ook zelf doen!

Doe-het-zelf
Als u zelf makkelijk bij uw panelen kan en daar geen gevaarlijke taferelen voor uit hoeft te halen, is het eigenlijk heel simpel. U heeft dan enkel een borstel of veger nodig met zachte haartjes en een verlengd handvat. Gebruik hierbij nooit schoonmaakmiddelen of gewoon water, hou het droog of maak schoon met osmose water. Wanneer uw PV-systeem niet makkelijk te bereiken is met een lange bezem kunt u het schoon proberen te maken met een hogedrukspuit met osmose water vanaf de grond. Maak uw panelen nooit schoon vanaf het dak of een ladder! Zorg er ook voor dat uw zonnepanelen uitgeschakeld zijn voordat u ze schoon gaat maken. En doe het op een tijd waarop over het algemeen de minste energie wordt geproduceerd. Zo zorgt u ervoor dat uw zonnepanelen optimaal presteren!

Bron: SunPower