Het ene zonnepaneel is het andere niet

Zonnepanelen Gepubliceerd op: 24-03-2022

Bent u net als vale anderen van plan om over te stappen naar duurzame energie en daarbij voornamelijk geïnteresseerd in zonne-energie? Dan zal het u tijdens de zoektocht naar zonnepanelen opgevallen zijn dat het aanbod enorm is. Een van de dingen die u waarschijnlijk meteen opgemerkt heeft is het prijsverschil, maar weet u ook waar dit prijsverschil mee te maken heeft en wat de verschillen zijn tussen de verschillende panelen? Wij leggen dit graag aan u uit.

Soorten panelen
In eerste instantie is het van belang te weten dat er drie soort zonnepanelen zijn, namelijk: Polykristallijn, Monokristallijne en Amorf zonnepanelen. Er zitten grote verschillen tussen de drie soorten panelen. Deze verschillen zullen we per soort toelichten.

lightbox image

Monokristallijne zonnepanelen
Monokristallijn zonnepanelen: De structuur van silicium in Monokristallijne zonnepanelen bestaat uit één grote kristallijn, vandaar de naam. Hierbij levert Monokristallijn het meeste vermogen. Monokristallijne panelen zijn duurder, maar omdat ze meer vermogen opwekken, heeft u  er minder van nodig. Qua vorm hebben de Monokristallijne panelen hoekjes aan de zijkant (doordat ze uit een ronde staaf worden gezaagd). De kleur van mono-kristallijne panelen is vrij donker (bijna zwart).

Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijn zonnepanelen: Door een ander bewerkingsproces van silicium bestaat polykristallijn uit meerdere kristallen. Verschillende polykristallijne plakjes worden gesneden en samengevoegd tot één geheel. Zonnepanelen die uit polykristallijne kristallen zijn samengesteld, zijn vierkant (omdat ze uit blokken zijn gemaakt). De productie is een stuk minder complex dan bij Monokristallijne panelen en hierdoor ook goedkoper. Op de punten waar de ene plak overgaat in de andere, treedt rendementsverlies op. Polykristallijne zonnepanelen zijn meer blauw-paars van kleur.

Amorf zonnepanelen
Amorf zonnepanelen worden voornamelijk gemaakt uit amorf silicium. Er wordt als het ware een dun laagje amorf silicium op een substraat opgedampt. Dit laagje is flinterdun en er is geen kristallijn aanwezig. Hierdoor is deze laag flexibel, waardoor er zelfs flexibele zonnepanelen kunnen worden gemaakt. De Amorfe zonnepanelen van silicium zijn wel goedkoper, omdat er minder materiaal wordt gebruikt in het fabricageproces, maar helaas kunnen ze ook weinig vermogen leveren.

Prijs
De prijs is natuurlijk een belangrijke factor en een van de eerste dingen waarop vergeleken wordt bij de zoektocht naar zonnepanelen. Logisch ook dat veel mensen kiezen voor de goedkope panelen. Echter geldt bij zonnepanelen de term: ‘ goedkoop is duurkoop’.

Garanties
Op zonnepanelen worden verschillende garantietermijnen gegeven. Bij Amerikaanse modellen loopt dit op tot wel 40 jaar garantie (SunPower), bij de Europese en Aziatische modellen krijgt u gemiddeld 10 jaar garantie. Het land van herkomst is bij het vergelijken van zonnepanelen heel belangrijk, want dit geeft aan welke wetgeving er van toepassing is. U kunt wel de Europese en Amerikaanse garantie claimen maar het wordt bijvoorbeeld al lastiger om uw garantie te claimen bij een Chinese leverancier van zonnepanelen want hier gelden andere wetten voor.

Sunpower
Aarde.nl heeft jarenlange ervaring in levering en installatie van zonnepanelen. Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel, daarom werken wij  met SunPower zonnepanelen. Door gepatenteerde technologie onderscheidt SunPower zich van andere producenten.

Deze hebben de volgende kenmerken:
 - Hoogste rendement
De zonnepanelen van SunPower hebben het hoogste rendement ter wereld. Met 22,7% rendement bezit SunPower het wereldrecord voor het hoogste rendement van silicium zonnepanelen. (voor wat betreft standaard panelen).

 - Beste prestaties
SunPower zonnepanelen genereren in de eerste 25 jaar 60% meer energie in vergelijking met conventionele zonnepanelen.

Offerte en advies
Aarde.nl hecht er veel waarde aan om mensen een persoonlijk advies op maat te geven. Op onze website is het mogelijk om een zonnepanelencheck te doen. Hiermee kunt u alvast bekijken of uw dak wel geschikt is voor zonnepanelen en kunt u een grove indicatie van de kosten en de besparing zien. Wanneer u een offerte aanvraagt kunt u gratis en vrijblijvend persoonlijk advies aan huis krijgen wanneer u een offerte aanvraagt om te bepalen wat het beste bij uw unieke situatie past.