6-10-2020 Lonneke

Zonnestof: textiel met zonnecellen

Textielkunstenaar Maaike Gottschal en modeontwerper Pauline van Dongen hebben de handen ineens geslagen voor de ontwikkeling van wel heel bijzondere textiel: ze noemen het zonnestof. Met deze stof kan energie worden opgewekt.

2 1 Scaled

In de zogenaamde zonnestof zitten smalle donkere strips verweven, dat zijn de zonnecellen die energie opwekken als het (zon)licht erop valt. Ze gebruiken daarnaast een speciaal soort garen dat de stroom geleid en maken daarmee een klein elektrisch circuit in de stof. De energie wordt verzameld in een batterij of een snoertje achterop de kledingstukken. Via dat snoertje zou je bijvoorbeeld een telefoon op kunnen laden.

De twee ontwerpers willen met de stof de energietransitie aantrekkelijker maken. “Er zijn mensen die zonnepanelen niet zo mooi vinden, die kunnen dan bijvoorbeeld een eerste stap naar een duurzaam huis zetten met gordijnen van zonnestof!”.

Gottschal hoopt dat er in de toekomst meer van dit soort initiatieven komen waardoor onze huizen vol liggen met verstopte zonnecellen en we uiteindelijk allemaal zelfvoorzienend worden.

Op dit moment is de zonnestof nog niet verkrijgbaar voor de consument. Van Dongen en Gottschal werken eraan om dit te realiseren, maar willen allereerst een beweging starten waarin creatieve duurzame ideeën zoals die van hen worden gestimuleerd.

Bron: One World

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen