8-03-2022 Noortje van Campenhout

Zonnepanelen worden door 84 procent van de Nederlanders uit eigen zak betaald.

Consumenten maken volgens onderzoek steeds minder vaak gebruik van een duurzaamheidslening en betalen steeds vaker ‘uit eigen zak’.

Leningen

Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat er leningen beschikbaar zijn voor duurzaamheid. Deze stimuleringsprogramma's zijn er juist om de aanschaf van zonnepanelen betaalbaarder te maken. Met de duurzaamheidslening van SVn kunt u investeren in milieuvriendelijke oplossingen zonder uw eigen geld te hoeven gebruiken.

Voor wie is de lening?
De hoogte van de lening kan per gemeente verschillen. Elke gemeente kan bijvoorbeeld eigen eisen stellen aan de lening, zoals een leeftijd- of een bouwjaar en een WOZ-waardebeperking. Wilt u weten of u zonnepanelen kunt kopen? Ga naar de website van de SVn om meer te weten te komen over de specifieke situatie in uw gemeente.

Leningsvoorwaarden
De duurzaamheidslening is een regionaal programma voor bestaande woningen. Een voorwaarde is wel dat de huis eigenaar ook de bewoner is. De lening wordt onderhands verstrekt en is gestructureerd als een jaarlijkse annuïteitenlening, waarbij het geleende geld in een bouwlening wordt gestopt.

In één oogopslag is dit alles wat u moet weten over een duurzaamheidslening**:

- U kunt tussen € 2.500 en € 25.000 lenen.
- Er is een rente van 1,6 procent.
- De lening heeft een looptijd van 10 of 15 jaar.
- U kunt op elk moment boetevrij aflossen (minimaal €250).
- U kunt deze lening krijgen vanaf uw 18e tot uw 75ste.
- U kunt deze lening in zijn geheel gebruiken voor één maatregel.

**Houd er rekening mee dat deze vereisten per gemeente kunnen verschillen.

Stappenplan aanvragen duurzaamheidslening

Stap 1) Informeer bij uw gemeente of provincie.
Om te bepalen of u in aanmerking komt voor een Persoonlijke Stimuleringslening, neemt u contact op met uw gemeente (of provincie). Als dit het geval is, krijgt u een toewijzingsbrief toegestuurd.

Stap 2) Een aanvraag indienen bij SVn
Klik bovenaan de pagina klikt u op de knop 'Aanvragen'. U vraagt de lening aan door de aanvraag volledig in te vullen. U krijgt een Mijn SVn-omgeving, die u per e-mail activeert. In Mijn SVn ontvangt u een offerte.

Stap 3) Documenten uploaden in MijnSVn
U kunt in uw MijnSVn-omgeving nagaan welke papieren nodig zijn. SVn zoekt ook uw gegevens op in de BKR-database. Zij beoordelen uw aanvraag nadat deze compleet is en alle documenten zijn geaccepteerd.

Stap 4) Beoordeling van uw aanvrag
De beoordeling van SVn kan positief of negatief zijn. U ontvangt een afwijzingsbriefje in MySVn als de toetsing negatief is. Als de toets positief is, gaat de lening direct in en gaat u maandelijks rente en aflossing betalen.

Stap 5) Declareren uit uw bouwdepot
De werkzaamheden kunnen nu beginnen. Het geld van de lening wordt door SVn in een bouwdepot gestort. Door facturen in te dienen, kunt u aanspraak maken op dit depot. De facturen worden door de gemeente beoordeeld. SVn betaalt de aannemer/installateurs rechtstreeks.