14-12-2023 Noortje van Campenhout

Zonnepanelen: Wie slim is, investeert nu

Er circuleren momenteel tegenstrijdige berichten over de wijsheid van het aanschaffen van zonnepanelen. Is het beter om af te wachten wat er met de salderingsregeling gebeurt, of moet u wachten tot het elektriciteitsnet is uitgebreid? Wij leggen in deze blog uit waarom juist nu het ideale moment is om zonnepanelen te installeren en niet te wachten tot ze weer enorm populair zijn, met bijbehorende hoge prijzen.

1. 40 jaar lang een vast energietarief

Hoewel de elektriciteitsprijzen recentelijk een daling hebben doorgemaakt, wijst de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt op een opvallende stijging van de stroomprijzen in Nederland. Vergeleken met 2020 zijn de huidige energietarieven verdubbeld van €0,20 naar €0,40, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Net als de prijzen van goederen en diensten blijven stijgen, bestaat het risico dat ook de gas- en elektraprijzen zullen blijven stijgen. Zonnepanelen bieden huis-en bedrijfseigenaren de mogelijkheid om gedurende 25- 40 jaar (afhankelijk van het type panelen) te profiteren van een stabiele stroomprijs.

 

2. Liever 2% rente op de bank of 15-20% rendement uit zonnepanelen?

Momenteel staat de spaarrente bij banken nog onder de 2%, wat betekent dat het niet lonend is om geld op een spaarrekening te laten staan. Zonnepanelen bieden daarentegen een rendement van ongeveer 15-20% per jaar, met de huidige terugverdientijd van 5-7 jaar. Zelfs als het 10 jaar zou duren om uw zonnepaneleninvestering terug te verdienen, resulteert dit nog steeds in een rendement van 10% per jaar. Hoogwaardige merken zonnepanelen gaan doorgaans 25 – 40 jaar mee, afhankelijk van het type en merk. In alle gevallen verdienen zonnepanelen zichzelf altijd ruimschoots terug.

 

3. Goedkoper dan ooit!

Zonnepanelen zijn nu goedkoper dan ooit tevoren, maak gebruik van deze kans! Gezien de duurzame plannen die Nederland op de agenda heeft staan voor 2030 is het verstandig om juist nu de prijzen zo aantrekkelijk zijn, de overstap te maken. Profiteer tot 2025 nog van de huidige salderingsregeling.

 

4. Financiële voordelen voor particulieren en bedrijven

Zowel voor particulieren als bedrijven zijn er financiële voordelen. Zo betalen particulieren geen btw voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Voor bedrijven zijn er fiscale voordelen en subsidies beschikbaar. Hierover kunnen onze duurzame energie-experts u meer vertellen. Investeer nu en behaal niet alleen financieel voordeel, maar voldoe ook aan de verplichte energie labels die in de aanloop naar 2030 steeds belangrijker worden.

 

5. Laat de waarde van uw pand stijgen!

Bent u van plan om uw woning of bedrijf nu of in de toekomst te verkopen? Juist op dat moment is het de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen. Deze panelen dragen namelijk direct bij aan een waardestijging van uw woning of bedrijfspand.

Als u van plan bent een huis te kopen, brengen zonnepanelen ook voordelen met zich mee. Zo kunt u een hogere hypotheek verkrijgen wanneer de woning die u aanschaft verduurzaamd is. Wilt u hier meer over lezen? Klik dan hier.

 

6. Geen omkijken naar uw zonnepanelen

Een van de vele voordelen van zonnepanelen is dat u er vrijwel geen omkijken naar heeft. Ze worden snel geïnstalleerd en vereisen minimaal onderhoud. Mocht er toch onderhoud nodig zijn, hoeft u niet zelf het dak op. Daar zijn onze service en onderhoudsdiensten voor. Geniet zorgeloos van duurzame energie!

 

7. Het behoud van onze Aarde

Zoals men altijd zo mooi zegt: last but not least. Een van de redenen die zou moeten motiveren om te verduurzamen, is natuurlijk het behoud van onze Aarde. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de toekomstige generaties. Hoewel de impact niet altijd zichtbaar is, dient het voorbeeld van 's werelds grootste gletsjer die niet meer te redden is als een waarschuwing.

Zonnepanelen lijken wellicht een kleine stap, maar ze leveren een aanzienlijke impact op. Wist u dat u met de aanschaf van zonnepanelen per opgewekte kWh zo'n 0,46 kilo CO2 bespaart?

Geïnteresseerd in de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan, dan bekijken wij samen met u uw persoonlijke situatie en de kansen voor verduurzaming. Wij bieden ook warmtepompen en airconditioning, dus als u een energie neutrale woning of bedrijfspand wilt, kunnen we u, als totaalinstallateur, zeker van dienst zijn.