15-06-2020 Paula Anguita

Zonnepanelen populairder dan windmolens

16X9 Zon En Wind Electricity 1330214 1920

Uit een artikel dat onlangs verscheen in het NRC zijn zonnepanelen populairder dan windmolens, wanneer het om de opwekking van duurzame energie gaat.

De belangrijkste redenen zijn de dalende kosten van zonnepanelen terwijl de bouw van windmolens nog altijd op veel verzet van omwonenden kan rekenen. "De bouw van de grootschalige windparken die in het afgelopen decennium werden gepland, is op veel plaatsen niet zonder slag of stoot gegaan" merkt de krant met gevoel voor understatement op.

Deze verschuiving is onder andere ook het gevolg van de vrijheid die energieregio's hebben gekregen bij de invulling van de energieplannen. Nederland is namelijk ingedeeld in 30 energieregio's, die elk ervoor moeten zorgen dat ze vóór 2050 energieneutraal zijn. Hoe ze dat gaan doen, is geheel vrij.

Ondanks dat Nederland veel weidse gebieden heeft met veel wind die op grote schaal energie kunnen opleveren, daalt de populariteit van windmolens die vaak op ellenlange bezwaarprocedures kunnen rekenen. Daarentegen zijn zonnepanelen ook steeds geliefder in stedelijk gebied, waar genoeg daken, taluds en geluidswallen zijn die zich uitstekend lenen voor een installatie met zonnepanelen. En dan zijn de particuliere daken nog niet eens meegerekend.

Bron: NRC.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen