22-10-2020 Lonneke

Waterstoffabriek voor thuis

Soms produceer je met zonnepanelen meer stroom dan je daadwerkelijk gebruikt op een dag. Het is dan handig om die overtollige stroom ergens te kunnen opslaan voor dagen dat je wat meer gebruikt. Dat kan in een batterij, maar sinds kort kan dat ook in je eigen waterstoffabriekje.

Afgelegen Huis

Het Australische bedrijf Lavo Hydrogen Technology heeft het opslagsysteem ontworpen naar het idee dat is ontstaan op de University of New South Wales. Met relatief veel zonuren is er vooral in Australië vaak sprake van overtollige stroomproductie. Als de extra stroom niet opgeslagen wordt is dat zonde. Vooral mensen die afgelegen wonen kunnen profiteren van hun eigen waterstofbatterij. Vaak zijn zij zelfvoorzienend en dan is het onhandig als je geen reserves hebt. Ze kunnen hun diesel aggregaat vervangen door de waterstoffabriek en duurzaam worden.

Meer opslagruimte
De bestaande batterijen kunnen rond de 13 kilowatt opslaan. Het systeem van Lavo fors meer, namelijk 40 kilowatt.  Dat komt omdat het elektriciteit en water met een kleine elektrolyzer omzet in waterstof. Dat kan in een tank bewaard worden en verliest daar geen energie. Wanneer er stroom nodig is maakt een brandstofcel er weer stroom van.

Nadeel
Echter verlies je bij het omzetten van stroom naar waterstof wel een grote hoeveelheid energie en andersom ook. En het systeem zou rond de 25.000 dollar gaan kosten. Thuisbatterijen zijn goedkoper en het energieverlies is gering. Toch ziet Lavo de toekomst rooskleurig in. Je kunt namelijk, in tegenstelling tot een thuisbatterij, met een waterstoffabriek twee dagen doen met de stroom die je opgeslagen hebt. En dat is tijdens een bewolkte periode heel handig!

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen