7-12-2020 Lonneke

Studenten TU Eindhoven bouwen eerste schone vliegtuig met elektromotor

Aan de TU Eindhoven werkt een groep studenten hard aan een duurzaam alternatief voor de pleziervlucht, vliegles en zakelijke vluchten. Zij noemen zichzelf de Falcon Aviation Group en bouwen in hun werkplaats bestaande vliegtuigen om naar een elektrisch alternatief.

Vliegtuig

Het moet de Tesla onder de vliegtuigen worden. Elon Musk is ook ooit begonnen met het ombouwen van auto’s met verbrandingsmotoren, tot auto’s met elektrische motoren. En zijn onderneming is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf.

Gat in de markt
De studenten zijn op het idee gekomen toen ze bij elkaar zaten en het over de energietransitie hadden. Voor auto’s en bussen werden toen al volop duurzame oplossingen bedacht, maar over boten en vliegtuigen hoorde je bijna niets. Daar viel wat te winnen!

In korte tijd te realiseren
Omdat een nieuw vliegtuig bouwen veel tijd en geld kost hebben de studenten toen besloten om oude vliegtuigen om te bouwen tot elektrische vliegtuigen. De eerste moet over ongeveer een half jaar klaar zijn. De Falcon Aviantion Group heeft voor hun plan subsidie gekregen van de Metropool Regio Eindhoven en werken nauw samen met Kempen Airport in Budel.

Zware batterijen
Batterijen zijn op dit moment nog niet voldoende ontwikkeld om bijvoorbeeld een Boeing 747 met een capaciteit van 200 man mee aan te drijven. Maar kleinere vliegtuigen, tot de 20 man, zouden hier wel al gebruik van kunnen maken. Daarom is het eerste vliegtuig dat de studenten verbouwen ook een Cessna 150, een tweepersoonsvliegtuig.

Minder duur
Naast dat het duurzaam is, is elektriciteit ook een stuk goedkoper dan kerosine. Nog een voordeel is dat het onderhoud van een elektromotor eenvoudiger is dan het onderhoud van een verbrandingsmotor. Een ombouwpakket ga rond de 150.000 euro kosten en de batterijen moeten om de zoveel jaar vervangen worden. Toch zullen de afnemers goedkoper uit zijn met elektrische vliegtuigen vanwege de voorgenoemde factoren.

De Falcon Group wil hun elektrische vliegtuig op een toegankelijke manier op de markt brengen en ermee bijdragen aan de energietransitie.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen