12-11-2020 Lonneke

NASA wil zonnepanelen in de ruimte schoonhouden en beschermen tegen erosie

Ook in de ruimte ontkomen zonnepanelen niet aan een beetje stof en erosie. Thuis kunt u zelf uw panelen schoonmaken of een professional inschakelen, in de ruimte zijn er net wat minder keuzes. Daarom investeert NASA in een technologie om de panelen die hun ruimtevoertuigen van energie voorzien schoon en onbeschadigd te houden.

NASA

Erosie tegengaan
De teams van NASA zullen de techniek onder andere testen voor het maanverkenningsprogramma Artemis. Het bedrijf Maxar Technologies werkt op dit moment aan een methode om materiaal erosie bij de zonnepanelen van ruimtevaartuigen te voorkomen. Een diamantachtige coating die de interconnectoren van zonnecellen beschermt vormt hierbij mogelijk een oplossing. Ook is Maxar Technologies bezig met het testen van linten die zonnecellen in serie verbinden. Deze mogelijke uitkomsten worden nogmaals door NASA getest voordat ze worden toegepast.

Maanstof verwijderen
Door de panelen mechanisch te laten pulseren zou bijvoorbeeld maanstof eenvoudig van de zonnepanelen verwijderd moeten kunnen worden. Roll Out Solar Array heeft een zonnepaneel ontworpen die over een dergelijke functie beschikt. Ook deze moet nog getest worden.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen