17-03-2022 Noortje van Campenhout

(Hybride) Warmtepomp: Wat weet de consument erover?

Er is een groeiende interesse in (hybride) warmtepompen in verband met de klimaatverandering, maar ook vanwege de hoge gasprijs en de angst dat die nog veel meer kan stijgen door de oorlog in Oekraïne. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen opzoek zijn naar alternatieven, maar wat weet de Nederlandse bevolking eigenlijk over de hybride warmtepomp? Milieu Centraal zocht het uit.

Remeha Elga Ace Hybride Warmtepomp

Kennis over de (hybride) warmtepomp
Slechts de helft van de bevolking weet wat een warmtepomp is, zo blijkt uit een peiling van Milieu Centraal. 70% van de mensen weet dat er subsidie beschikbaar is voor warmtepompen.

Mensen moeten begrijpen wat een warmtepomp is en welke subsidies er zijn om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. In deze blog zullen we de belangrijkste informatie toelichten.

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt energie uit duurzame bronnen en zorgt voor een constant en comfortabel klimaat in huis. Daarnaast kunt u met een warmtepomp deels of volledig van het gas af! Daarmee bespaart u fors op uw energiekosten. Wilt u meer weten over de werking van een warmtepomp? Klik hier.

Hybride warmtepomp
Er zijn ook hybride warmtepompen beschikbaar. Het verschil tussen een hybride warmtepomp en een lucht/water-warmtepomp, is dat de hybride warmtepomp de cv-ketel activeert wanneer de pomp zijn volledige capaciteit heeft bereikt. U bent hiermee dus niet volledig van het gas af, maar het is wel een duurzame tussenstap naar volledig aardgasvrij wonen. Wilt u er meer over weten? Klik hier.

Cv-ketel
De meerderheid van de huiseigenaren (81%) verwarmt momenteel hun woning nog met een cv-ketel. Doordat hun cv-ketel nog goed werkt, overweegt 38% van de huiseigenaren niet om een hybride warmtepomp te nemen. Het is ook geen goed idee om zomaar van een cv-ketel over te stappen op een warmtepomp. Om tot een goed resultaat te komen, moet u nagaan of uw huis geschikt is. Omdat een warmtepomp een buffervat en in de meeste gevallen een externe unit bevat, neemt deze meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Sinds kort zijn er echter ook systemen op de markt die geen buitenunit nodig hebben.

Wanneer overstappen
Zoals u in bovenstaande tekst kon lezen is het niet altijd verstandig om over te stappen. Wij lichten graag per soort warmtepomp toe wanneer het verstandig is om de overstap te maken:

  • Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp werkt alleen in een goed geïsoleerde woning. Het is daarom belangrijk zeker te zijn dat het gehele huis goed geïsoleerd is (dak, vloer, buitenmuren en dubbelglas).

  • Volledig elektrische warmtepomp: Is uw Cv-ketel 12 jaar of ouder? Dan is een volledig elektrische warmtepomp een goede optie. Voor een volledig elektrische warmtepomp moet uw huis redelijk tot goed zijn geïsoleerd. Is uw huis in of na 2000 gebouwd? Dan is de isolatie zeker in orde en kun je het zonder grote ingrepen geschikt maken voor een volledige warmtepomp.

  • Ventilatie warmtepomp: Is uw huis na 1974 gebouwd? Dan is de kans groot dat u een mechanisch ventilatiesysteem hebt en is jouw huis geschikt voor een ventilatiewarmtepomp.

Hoeveel kost het?
Uit het onderzoek van milieu centraal blijkt dat 42% van de woning eigenaren niet weet hoeveel een (hybride) warmtepomp inclusief de installatie zou kosten. De prijzen van een warmtepomp kunnen zeer uiteenlopen. De voordeligste variant is de hybride warmtepomp, de minst voordelige is de grond-water warmtepomp. De prijzen liggen over het algemeen tussen de €4.000 en €25.000 euro. Wil u hier meer over weten? Klik dan hier.  

Subsidie warmtepompen
Per 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen geldt alleen voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. Lees hier meer over op de website van het RVO.

Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van een warmtepomp? Vraag dan gratis een vrijblijvend een offerte bij ons aan. Wij kijken graag met u mee.