23-05-2024 Noortje van Campenhout

Hoe zit het nu met de terugleverkosten?

Sinds augustus vorig jaar hebben energieleveranciers geรซxperimenteerd met het invoeren van terugleverkosten, tot grote verbazing van zowel consumenten als installateurs. Een echte tegenreactie bleef tot nu toe uit van de organisaties waarvan dit eigenlijk wel verwacht werd.ย 

Ingrijpen van de Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft zich tijdens een debat gebogen over de terugleverkosten. Hoewel er aanvankelijk berichten waren dat deze kosten wettelijk verboden zouden worden, bleek dat achteraf te voorbarig. Toch wordt er volop nagedacht over hoe de zonnepaneelbezitter niet gedupeerd wordt bij de afschaffing van de salderingsregeling. Het vermijden van terugleverkosten kan zonnepaneelbezitters jaarlijks zoโ€™n โ‚ฌ240 besparen, en bij 24 panelen kan dit oplopen tot ruim โ‚ฌ950 per jaar.

Postma verklaarde: โ€œGeld moeten betalen voor het terugleveren van stroom van je zonnepanelen is de omgekeerde wereld.โ€ Wij, als organisatie die mensen helpt bij het besparen van kosten en het leveren van een positieve bijdrage aan het milieu, sluiten ons hierbij aan.

Salderingsregeling blijft tot minstens 2027
In februari van dit jaar werd bevestigd dat de salderingsregeling voorlopig blijft bestaan. Deze regeling, die tot minstens 2027 van kracht blijft, zorgt ervoor dat de stroom die extra opgewekt is in de zomer, gecompenseerd kan worden met het tekort in de winter. Dit betekent dat mensen met de juiste hoeveelheid zonnepanelen gedurende het jaar geen energiekosten hebben en zelfs geld kunnen terugkrijgen als er meer opgewekt is dan verbruikt. De terugverdientijd van zonnepanelen wordt hierdoor nog aantrekkelijker.

Indien de salderingsregeling per 2027 afgeschaft wordt, wat tot op heden nog niet zeker is, zouden energieleveranciers geen terugleverkosten meer moeten rekenen. Hoe dit precies zal verlopen, is nog onzeker. Wel is aangegeven dat rond Prinsjesdag eindelijk volledige duidelijkheid moet komen voor de consument. De Tweede Kamer wil mensen niet ontmoedigen om de overstap naar duurzame groene energie te maken. Laten we hopen dat er een besluit komt dat deze overstap blijft stimuleren.

Historisch lage aanschafprijzen
Hoewel veel energieleveranciers momenteel terugleverkosten rekenen, liggen de aanschafprijzen van zonnepanelen historisch laag. Dit betekent dat u nu een unieke kans heeft om te investeren in zonnepanelen tegen een zeer gunstige prijs. De combinatie van lage aanschafkosten, het behoud van de salderingsregeling en energieleveranciers die geen terugleverkosten rekenen, maakt dit het ideale moment om te investeren in zonne-energie.

Dus waar wacht u nog op? Profiteer van de huidige gunstige omstandigheden en maak deze zomer de overstap naar zonne-energie.

Rectificatie naar aanleiding van nieuwe ontwikkelingen
Let op: bovenstaande informatie is gebaseerd op de meest recente ontwikkelingen tot gisteren. Blijf op de hoogte van de laatste updates om volledig geรฏnformeerd te blijven.