7-10-2020 Lonneke

Handreiking installeren zonnepanelen moet onveilige situaties voorkomen

Brandincidenten met zonnepanelen trekken de aandacht. De complicaties zijn deels te danken aan installatiefouten en deels aan hotspots die bijvoorbeeld ontstaan bij de inslag van hagelstenen. Het gaat volgens het onderzoek van TNO om 1 op de 10.000 geïnstalleerde systemen op woonhuizen. Dat is dus 0,0001% van de installaties op huizen.

Handleiding 2

Schade-experts stellen dat de brandincidenten tussen de 80-99% te wijden zijn aan ondeugdelijke verbindingen met connectoren. Dan wel door hotspots, dan wel door onjuiste installaties.

De meeste incidenten komen voor bij de zogenaamde ‘In-dak-PV-systemen’. Achter een zonnepaneel kan het goed warm worden. Bij een In-dak systeem worden de dakpannen vervangen door zonnepanelen, waardoor er nog maar enkele centimeters tussen het dakhout en de panelen zit.

Het Instituut Fysieke Veiligheid, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Voor de VVE hebben naar aanleiding van de branden een handreiking geschreven voor de plaatsing van zonnepanelen waarin alle veiligheidsmaatregelen en adviezen staan die monteurs moeten kennen. Wanneer bij een installatie de adviezen uit de handreiking worden nageleefd ontstaat er geen brandgevaar.

 

Bron: Binnenlands Bestuur

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen