8-09-2023 Noortje van Campenhout

Feiten en fabels over verduurzaming

In een tijd waarin we overal informatie vandaan kunnen halen, is het begrijpelijk dat het lastig kan zijn om door de bomen het bos te zien. Met veel nepnieuws in omloop, wordt het steeds moeilijker om feiten van fabels te onderscheiden. 

Als specialist in het verduurzamen van woningen en bedrijven, organiseert Aarde.nl daarom op 15 en 16 september in samenwerking met Samsung open dagen om feiten van fabels te scheiden. Hieronder hebben we al elke stellingen uitgelicht:

 

Fabel: "Het weer is zo slecht, er is niks te zien van de opwarming van de aarde."
Feit: In de afgelopen 40 jaar is het aantal zonuren in Nederland met 25% toegenomen.

Het is duidelijk zichtbaar dat in veel delen van Europa extreme weersomstandigheden en klimaat gerelateerde gevaren, zoals hittegolven, overstromingen en droogtes, steeds frequenter en intenser voorkomen. Deze ontwikkelingen zullen aanzienlijke schadelijke gevolgen hebben voor ecosystemen, economische sectoren, en uiteindelijk de menselijke gezondheid en welzijn.

 

Fabel: "Verduurzaming is duur en onbetaalbaar"
Feit: Ja, verduurzaming kan een investering vragen, maar het is een investering in de toekomst.

Bij zonnepanelen en warmtepompen wordt bij de aanschaf gekeken naar de terugverdientijd. Vaak heb je je investering al binnen 6-7 jaar terugverdiend en bespaar je daarna nog jarenlang aanzienlijk op je kosten. Om verduurzaming nog aantrekkelijker te maken, zijn er bovendien diverse subsidies beschikbaar die je kunnen ondersteunen bij de overstap, zonder dat het een grote impact heeft op je portemonnee.

 

Fabel: "Duurzame technologieën zijn complex en ongemakkelijk"
Feit: Moderne duurzame technologieën zijn ontworpen om eenvoudig te integreren in je leven.  

Als je kiest voor een gerenommeerd bedrijf, nemen zij de volledige installatie op zich, zodat jij je nergens zorgen over hoeft te maken. Eventuele ongemakken behoren tot het verleden en zijn hoogstens merkbaar tijdens de installatie, die soms zelfs lijkt op een grondige verbouwing. Na voltooiing kun je echter volop genieten van aangename, gasvrije temperaturen in je huis.

 

Fabel: ‘’De buitenunit van een warmtepomp houdt heel de buurt wakker’’
Feit: ‘’Het geluid van de buitenunit is nauwelijks te horen’’

De buitenunit blaast lucht naar buiten. Bij het opstarten van de warmtepomp is het geluid minimaal en eenmaal operationeel is het geluid nauwelijks waarneembaar. Tenzij de buitenunit recht onder het slaapkamerraam van de buren wordt geplaatst, zullen zij er geen hinder van ondervinden. Niet overtuigd? Kom dan gerust in de showroom van Aarde.nl luisteren naar het geluid van de unit.

 

Geïnteresseerd in de feiten van verduurzaming? Kom langs op onze open dagen!