13-10-2020 Lonneke

Besparen met zomer- en wintertijd?

De wintertijd gaat weer in. De klok wordt in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober om 03:00 uur één uur achteruitgezet. Dat doen we omdat in 1977 de zomertijd is ingevoerd, in het Engels ‘Daylight Saving Time’. Maar wat is dat nou eigenlijk? En waarom doen we dit?

Wintertijd

Het verhaal gaat dat Benjamin Franklin (1705-1790) de eerste was die met een soortgelijk voorstel kwam, al was dit kennelijk slechts als grap bedoelt. Zijn voorstel was om ’s zomers vroeger op te staan en eerder te gaan slapen om zo op kaarsen te besparen. Een hele duurzame grap!

We hebben in principe tot 1977 in de wintertijd, oftewel de standaardtijd, geleefd. Omdat in de zomer de dagen langer zijn en we zo lang mogelijk van het daglicht wilden genieten, schoven we de tijd een uur naar voren. Zo zouden we energie kunnen besparen, vandaar de Engelse benaming ‘Daylight Saving Time’. Want de lampen gaan als het later donker wordt natuurlijk later aan (en de kaarsen ook). Het is echter nooit bewezen of de zomertijd een noemenswaardig effect heeft gehad op ons energieverbruik. Maar je kunt wel zeggen dat het is geïntroduceerd met goede intenties.

Wil je wél met zekerheid besparen op je energierekening? Bel 013 204 0943 dan helpen onze adviseurs je graag verder!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen