2-11-2020 Lonneke

Afbouw salderingsregeling vastgelegd in wetsvoorstel

Tot 1 januari 2023 verandert er niets voor kleinverbruikers, vanaf 2031 kan er door het wetsvoorstel niet meer worden gesaldeerd. In de plaats daarvoor ontvangen consumenten een vergoeding van hun energieleverancier voor de geleverde elektriciteit.

Wetsvoorstel 2

Wanneer consumenten meer energie opwekken dan ze verbruiken kunnen ze de overtollige stroom terug leveren aan het net. Deze extra geleverde stroom wordt door de energiemaatschappij afgetrokken van de elektriciteitsrekening. De kosten van ingeleverde stroom zijn voor de energiemaatschappij even hoog als de afgenomen stroom voor de consument. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze salderingsregeling langzaam afgebouwd.

Dit komt omdat de kosten voor zonnepanelen de afgelopen jaren fors zijn gedaald. Omdat de kosten steeds lager liggen, heeft u uw investering in de toekomst sneller terugverdiend. Het aanvragen van een subsidie is dan lang niet altijd meer nodig. De salderingsregeling wordt afgebouwd omdat er op die manier met dezelfde financiële middelen meer duurzame energie kan worden afgenomen.

Voor de elektriciteit die na 2031 aan de energieleverancier wordt geleverd krijgt u volgens dit wetsvoorstel dus een vergoeding. Daar staat tegenover dat er wel een slimme meter moet worden aangesloten bij ieder huishouden dat zonne-energie levert aan het net. Netbeheerders zullen daarom vanaf 2021 gedurende twee jaar iedereen zo’n slimme meter aanbieden.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen